Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


August 2006


Næste slag:
Omgåelse af tekniske foranstaltninger


Den næste store ophavsretspolitiske diskussion kommer til at handle om omgåelse af tekniske foranstaltninger.

Da EU's infosoc-direktiv blev implementeret i dansk ophavsret ved lovændringen i 2002, var nogle af de centrale ændringer, paragrafferne 75c og 75d. Disse paragraffer regulerer det, der kaldes for tekniske foranstaltninger. Dette - tekniske - udtryk dækker over eksempelvis pladeselskabers mulighed for at etablere kopispærring, så brugere ikke kan kopiere en cd til en anden person. Det særlige ved formuleringerne i den nuværende ophavsretslov er, at det ikke blot er forbudt at kopiere frit til alle og enhver. Men også at den praktiske løsning, kopispærringen, er beskyttet af loven. Den almindelige borger må ikke bryde kopispærringen for at tage en kopi, men må gerne bryde spærringen for at komme til at høre musikken selv.

For borgeren kan den praktiske situation være, at hun har købt et stykke musik eller film i Apples iTunes-format. Dette kan ikke uden videre afspilles på en anden afspiller end Apples. Derfor har borgeren lov til at omgå kopispærringen for at høre musikken på en anden afspiller.

Man må gerne udvikle software, der kan sikre, at man kan bryde en kopispærring for selv at lytte til musikken. Men man må ikke udvikle software, der har som hovedformål at bryde kopispærringer. Man må end ikke fortælle andre mennesker, hvordan man bryder kopispærringen.

En af vanskelighederne i den nuværende lov er, at borgeren almindeligvis har lov til at tage kopier til eget brug. Hvis man for eksempel gerne vil have en kopi af en cd i bil, i mp3-afspiller eller i sommerhuset, så er det den almindelige ret for borgeren at tage en sådan kopi. Med den stigende mængde kreativt indhold folk gemmer på computeren, bliver der også et større behov for at tage en kopi til back-up. Men dette bliver unægteligt vanskelig, når der er kopispærringer og når det desuden er forbudt at fortælle, hvordan man bryder kopispærringer.

Revurdering udsat

Da 2002-loven blev vedtaget besluttede Folketinget samtidig, at loven skulle revurderes i folketingsåret 2005-2006. Denne revurdering skulle blandt andet ske på baggrund af rapport fra EU-kommissionen man forventede i 2004. Denne rapport er endnu ikke kommet og derfor har Kulturministeriet foreslået og fået Folketingets accept af, at revurderingsbestemmelsen udgår af selve loven.

Det er man ikke helt glade for i Videnskabsministeriet. Her siger man:
"kombinationen af beskyttelsen af tekniske foranstaltninger i ophavsretsloven, den manglende mulighed for at foretage privatkopiering, når tekniske foranstaltninger er benyttet, samt den manglende interoperabilitet blandt forskellige tekniske foranstaltninger skaber en uheldig ubalance, der i vid udstrækning går ud over brugerne".
(Det hører til de absolutte sjældenheder, at et ministerium skriver om et andet ministeriums lovgivning, at denne er til skade for forbrugerne).

Videnskabsministeriet skriver videre at fjernelse af revurderingen kan
"resultere i en utilfredsstillende status-quo på området for tekniske beskyttelsesforanstaltninger, og dermed ikke i tilstrækkelig grad tilskynde markedet til at udvikle og efterspørge interoperable systemer."
Konkurrencestyrelsen har synspunkter svarende til Videnskabsministeriets.

I stedet for den lovbefalede revision vil Kultur- og Videnskabsministerierne senest i efteråret 2007 revurdere dette felt. Det skal ske ud fra, om markedet har udviklet interoperable løsninger, eller om indhold i stigende grad bindes til bestemt udstyr, afspilningsapparater eller lignende til skade for brugerne. Man vil også se på, om brugerne stilles dårligere ved onlinekøb af musik end de hidtil har været ved køb af cd'er i en fysisk butik.

Pladeselskaberne er glade for at revurderingen forsvinder ud af loven og fremhæver samtidigt, at hvis man gør det muligt at lave private kopier på tværs af kopispærringer, så åbner man igen den store motorvej for piratkopiering. Hos pladeselskabernes organisation IFPI har man tiltro til, at der snart vil blive udviklet kopispærringer som giver den ønskede interoperabilitet og samtidig mulighed for lovlig privat kopiering.

Såfremt det ikke lykkes at udvikle sådanne systemer må man forvente, at de involverede ministerier mister tålmodigheden med branchens evne til at lave forbrugervenlige løsninger. I realiteten har musikbranchen fået 5 ekstra år (fra 2002 til 2007) til at sikre et forbrugervenligt digitalt marked. Forud for dette gik også et antal år, hvor musikbranchen ikke kan anklages for overdreven digital innovationskraft. Der er derfor god grund til at forvente, at næste store slag om ophavsretten kommer til at stå i 2008. Til den tid vil musik- og filmbranchen sandsynligvis være i defensiven.

Læs også:

Ophavsret og -vrang
Raidet på The Pirate Bay
Creative Commons på dansk
Maksimalisternes og ophavsretten
Grundbog om musik og ophavsret
Os nu
Kopikunst

Søndag Aften 08/2006

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.